رفتن به محتوا

روز جهانی ایمنی مواد غذایی: دست در دست برای جهانی بهتر

خانه » وبلاگ » روز جهانی ایمنی مواد غذایی: دست در دست برای جهانی بهتر
روز جهانی ایمنی مواد غذایی دست در دست برای جهانی بهتر

اگر به تاریخ کشورمان نگاه کنیم، فجایع زیادی را می‌توانیم ببینیم که قحطی به بار آوردند. از قحطی بزرگ ایران در سال ۱۲۵۰–۱۲۴۹ تا خشکسالی‌ها و کمبود آب زمان اشغال ایران. پس نیک می‌دانیم که حق دسترسی به مواد غذایی سالم تا چه میزان برای همه شهروندان ضروری است. روز جهانی ایمنی مواد غذایی پاسداشت چنین حقی برای تمام مردمان جهان است که با تعیین استانداردهای مواد غذایی می‌تواند میسر شود.

۷ ژوئن، روز جهانی ایمنی مواد غذایی است که توسط سازمان سلامت جهانی نام‌گذاری شده است. هدف از این نام‌گذاری، بهبود سیستم‌های غذایی برای رسیدن به سلامت پایدار و جلوگیری از انتقال بیماری‌ها و مسمومیت‌های غذایی است. روز جهانی ایمنی مواد غذایی به ما یادآور می‌شود چگونه می‌توانیم در بهبود کیفیت زندگی خود و همه هم‌نوعان خود مشارکت کنیم.

ما در این مقاله کیو سی بی درباره اهیمت روز جهانی ایمنی مواد غذایی صحبت می‌کنیم و همچنین اطلاعاتی درباره نحوه مشارکت در کیفیت مواد غذایی به دست می‌دهیم.

چرا افزایش ایمنی مواد غذایی اهمیت دارد؟

چرا افزایش ایمنی مواد غذایی اهمیت دارد؟

دسترسی به مقادیر کافی غذای ایمن، کلید حفظ زندگی و ارتقای سلامتی است. بیماری‌هایی که از طریق آلودگی آب و مواد غذایی منتقل می‌شوند، عموما ماهیتی عفونی یا سمی دارند و اغلب با چشم قابل مشاهده نیستند. این بیماری‌ها در اثر ورود باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا مواد شیمیایی از طریق غذا یا آب آلوده به بدن ایجاد می‌شوند.

ایمن بودن غذا مضمون مهمی در کل فرآیند زیستی ما است. پس فرقی نمی‌کند، غذا را تولید می‌کنید، مسئول حمل‌ونقل آن هستید، توزیع‌اش می‌کنید، آن را می‌فروشید، آن را سرو یا مصرف می‌کنید. شما در چرخه ایمنی مواد غذایی مسئولیت و حضور دارید. پس باید در ایمن نگه‌داشتن این چرخه کوشا باشید.

آمارهای منتشرشده در روز جهانی ایمنی مواد غذایی به ما نشان می‌دهد که حدود ۶۰۰ میلیون بیماری ناشی از آلودگی غذایی در سال، زندگی انسان‌ها را تهدید می‌کنند. این بیماری‌ها برای افراد به‌حاشیه‌رانده‌شده و جمعیت‌های آسیب‌دیده نرخ فراگیری به مراتب بیشتری دارند. تخمین زده می‌شود که سالانه ۴۲۰ هزار نفر در سرتاسر جهان، بر اثر مصرف غذا و آب آلوده جان خود را از دست می‌دهند. در این میان، کودکان زیر ۵ سال، ۴۰ درصد از این آمار را تشکیل می‌دهند.

هدف روز جهانی ایمنی مواد غذایی جلب توجه به این آمارها و تلاش برای انجام اقداماتی برای کمک به پیشگیری، شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از عدم امنیت غذایی است. ۷ ژوئن روز فرصتی است تا برای سلامت غذایی که می‌خوریم، تلاش کنیم.

سلامت غذا به همه ربط دارد، از جمله شما!

سلامت غذا به همه ربط دارد، از جمله شما!

شعار «سلامت غذا به همه ربط دارد» نشان می‌دهد چقدر تمام نهادها و حکومت‌ها، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در تأمین سلامت مواد غذایی مسئولیت دارند. همه از زمانی که بذر گندمی در یک مزرعه کاشته می‌شود تا هنگامی که کودکی نانی را در دهانش می‌گذارد، باید بکوشند که به سلامتی او آسیبی نرسد. نهادها و افراد مختلف وظایف متفاوتی و درهم‌تنیده‌ای در این مسیر دارند:

وظایف دولت‌ها چیست؟

  • تقویت همکاری میان بخش‌های مختلف در سطوح محلی، ملی و جهانی و اقدامات مشترک برای افزایش بهداشت عمومی، از جمله بهداشت حیوانات، خاک و آب.
  • طراحی عمومی تهیه مواد غذایی، مانند کمک‌های غذایی برای اقشار آسیب‌دیده و احداث مراکزی عمومی در جاهایی که مواد غذایی در خطر آلودگی قرار دارند.
  • طراحی خط‌مشی‌های مشخص و سیاست‌های کلی و اقدامات اجتماعی با تصویب قانون‌های حمایتی در جهت تقویت سیستم ایمنی ملی مواد غذایی

وظایف نهادهای تجارت مواد غذایی چیست؟

  • پیگیری تعهدات ایمنی امنیت غذایی: تمام کسانی که در تولید، فرآوری، توزیع و خرده‌فروشی مواد غذایی نقش دارند باید تابع این تعهدات باشند.
  • ترویج فرهنگی ایمنی میان کارمندان، تأمین‌کنند‌گان و سایر ذینفعان با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و جلسات منظم اطلاع‌رسانی
  • پیروی از استانداردهای مواد غذایی: انطباق با استانداردهای مواد غذایی ملی و بین‌المللی می‌تواند اعتبار و امنیت مصرف مواد غذایی را تأمین کند، در نتیجه دسترسی به بازار را گسترش می‌دهد.

وظایف نهادی آموزشی و شغلی چیست؟

  • حمایت از آموزش ایمنی مواد غذایی در دانشگاه‌ها، مدارس و محل کار.
  • ترویج توزیع ایمن مواد غذایی و دفع خطرات احتمالی: برای مثال ارائه برنامه‌های پژوهشی برای آنالیز خطرهای احتمالی یک روش.
  • ارتباط برقرار کردن با خانواده‌ها به منظور ترویج و افزایش آگاهی در مورد ایمنی مواد غذایی

وظایف مصرف‌کنندگان چیست؟

  • آگاه باشید و سلامت غذایی را ارتقا دهید. مصرف‌کنندگان پتانسیل تغییردادن بالایی دارند. با انتخاب رژیم غذایی سالم و ایمن، به کاهش بیماری جهانی ناشی از غذا می‌توانید کمک کنید.
  • غذاهای ایمن در خانه سرو کنید، با دنبال کردن پنج نکته کلیدی سازمان بهداشت جهانی:
    • تمیزی را رعایت کنید.
    • خام و پخته را جدا کنید.
    • غذا را کامل بپزید.
    • غذا را در دمای مناسب نگه دارید.
    • از آب و مواد خام مطمئن استفاده کنید.

سال ۲۰۲۲:  غذای ایمن‌تر، سلامت بیشتر

سال ۲۰۲۲ غذای ایمن‌تر، سلامت بیشتر
  • اگر سالم نیست، پس غذا نیست: تنها زمانی که غذا ایمن باشد، می‌تواند جزو غذا به حساب آید و نیازهای تغذیه‌ای شما را برآورده کند. این فقط غذای سالم است که می‌تواند به بزرگسالان کمک کند تا زندگی فعال و سالمی داشته باشند و باعث رشد و نمو کودکان شود.
  • ایمنی مواد غذایی تأثیری مستقیم بر سلامت شما دارد: غذای ایمن امکان جذب مواد مغذی را فراهم می‌کند، توسعه بلندمدت انسانی و دستیابی به اهداف توسعه پایا را افزایش می‌دهد. بسیاری از بیماری‌های منتقل‌شده از طریق غذا، با مدیریت صحیح مواد غذایی و آموزش درست، قابل پیشگیری هستند.
  • همه می‌توانند مدیریت خطر انجام دهند: همه می‌توانند خطرات ایمنی مواد غذایی را به عنوان بخشی از کارهای روزانه خود ارزیابی کنند. این انتخاب‌ها توسط افراد و به طور جمعی توسط خانواده‌ها، جوامع، مشاغل و دولت‌ها انجام می‌شود.
  • امنیت غذایی مبنایی علمی دارد: مصرف‌کنندگان معمولا نمی‌توانند از دید یا بو تشخیص دهند که آیا غذایشان بی‌خطر است یا خیر. اما دانشمندان آزمایشگاه‌ها و ابزارهایی برای تشخیص مواد غذایی ناایمن در اختیار دارند.
امنیت غذایی مبنایی علمی دارد

دانشمندان مواد غذایی، میکروبیولوژیست‌ها، دامپزشکان، پزشکان و سم‌شناسان، بیان می‌کنند که در همه مراحل، از جمله، تولید، پردازش، جابجایی و آماده‌سازی مواد غذایی، موارد ایمن‌سازی باید لحاظ شود. هنگامی که شیوه‌های ایمن در سراسر زنجیره غذایی به کار گرفته شود، غذا ایمن می‌شود.

  • تقویت همکاری و تعامل امنیت غذایی را افزایش می‌دهد: بروشور روز جهانی ایمنی مواد غذایی، مسئولیت مشترک برای ایمنی مواد غذایی را مستلزم همکاری با یکدیگر بر روی موضوعاتی دانسته که زندگی جمعی همه ما را تحت تأثیر قرار می‌دهد – در سطح جهانی، منطقه‌ای، ملی و محلی.

همکاری میان بخش‌های مختلف در جوامع، مشاغل و دولت‌ها ضروری است تا در حال حاضر و در آینده از دسترسی به غذای ایمن در سراسر جهان به شیوه‌ای پایدار اطمینان حاصل شود.

  • اگر اکنون در امنیت غذایی سرمایه‌گذاری کنیم، در آینده حاصل را درو خواهیم کرد: تولید غذای ایمن و سالم، فرصت‌های اقتصادی را با امکان دسترسی به بازار و بهره‌وری بهبود می‌بخشد. از سویی دیگر، مواد غذایی ناامن یا آلوده منجر به افت تجارت، ضررهای اقتصادی و از دست دادن و هدر رفتن مواد غذایی می‌شوند.

بنابراین، به‌کارگیری شیوه‌های صحیح در طول زنجیره تأمین می‌تواند با به حداقل رساندن آسیب‌های زیست محیطی و کمک به حفظ بیشتر محصولات کشاورزی، پایداری را بهبود بخشد.

به این مطلب امتیاز دهید
qcb_power_user

qcb_power_user

Leave a Replay

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما

شرکت Q.C.B ITALIA، یکی از شرکت‌های ارائه‌دهنده گواهینامه‌های بین‌المللی از ایتالیا است. این شرکت با شعار کمک به مشتریان برای افزایش بهره‌وری و با استفاده از سیستم‌های مدیریتی، فعالیت‌های مختلفی در جهت ارائه گواهینامه‌های ایزو در بخش‌های مختلف صنعتی و خدماتی انجام می‌دهد.

آخرین مطالب

برای دریافت خبرنامه QCB ایمیل خود را وارد کنید.