دوره آموزشی
سیستم مدیریت خدمات گردشگری ISO 18513:2003
خانه » دوره های آموزشی » سیستم مدیریت خدمات گردشگری ISO 18513:2003
تاریخ برگزاری :
26 بهمن 1401
شیوه برگزاری دوره :
آنلاین
مدت دوره :
یک روزه
شهریه دوره : 1200000 تومان
Error: the field format must contains "%s".

در زمینه ی صنعت توریسم و هتل ها ایزو 18513 شناخته شده است و زمان تدوین آن به سال ۲۰۰۳ میلادی بازمی گردد. این گواهینامه ی ایزو در ارتباط با گردشگری، استانداردهای هتل داری، اسکان مسافران، توریسم و… می باشد.
فاکتور های مورد بررسی در استاندارد ISO 18513:2021
زمان ارائه ی خدمات تور و اسکان: زمان ارائه ی خدمات تور و اسکان مسافران از فاکتورهایی ست که تحت ممیزی این استاندارد قرار گرفته و کاهش این زمان و پروسه در دریافت ایزو 18513 بسیار موثر است.
کیفیت گردشگری و هتل داری: کیفیت گردشگری و نیز خدمات ارائه شده توسط هتل ها مورد دیگر یست که در اخذ ایزو 18513 مورد توجه قرار می گیرد.
نیروی انسا نی: همین طور منابع و نیروی انسانی که در صنعت توریسم مورد استفاده قرار می گیرند، از مواردی ا ست که تحت ممیزی ایزو بوده و می بایست در مسیر دریافت ISO18513 به آن پرداخته شود.آموزش نیروی انسانی و کارکنان سازمان گردشگری به شیوه ای که نحوه ی عملکرد و سطح دانش آنان در این رشته به اندازه ی استاندارد جهانی نزدیک شود، در شما الزامات استاندارد ایزو 18513 محصول جهانی سال ۲۰۰۳ میلادی قرار دارد.
سازمان ها و ادارات گردشگری و هتل ها که درخواست دریافت گواهینامه ی ایزو 18513 داشته باشند، می بایست یکپارچه سازی و طبقه بندی دقیقی داشته و مستندات خود را بهینه سازی نمایند.
نیازسنجی و برنامه ریزی: نیازسنجی، برنامه ریزی و اجرای همراه با اثربخشی تورهای گردشگری دیگر موردی ست که باید در نظر گرفته شده باشد.
فواید استانداردهای بین المللی:
استانداردهای بین المللی ایزو، ابزارهای استراتژیک و دستورالعمل هایی هستند برای مقابله با برخی از چالشهای شرکت های خواستار کسب و کار مدرن.همچنین این اطمینان حاصل میشود که فعالیت های کسب وکارشان تا آنجا که ممکن است مفید بوده و در افزایش بهره وری و دسترسی به بازارهای جدید به شرکت ها کمک می نماید.مزایای آن عبارتند از:
- صرفه جویی در هزینه ها: استانداردهای بین المللی کمک به عملیات بهینه سازی و در نتیجه بهبود خط پایان می نمایند.
- بالا بردن رضایت مشتری: استانداردهای بین المللی کمک به بهبود کیفیت،افزایش رضایت مشتری و افزایش فروش می نمایند.
- دسترسی به بازارهای جدید: استانداردهای بین المللی کمک به جلوگیری از موانع تجاری و باز کردن بازارهای جهانی می نمایند.
- افزایش سهم بازار: : استانداردهای بین المللی به افزایش بهره وری و مزیت رقابتی کمک می نماید.
- مزایای زیست محیطی: استانداردهای بین المللی به کاهش اثرات منفی بر محیط زیست کمک می نمایند.