مزایای استقرار سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001
استاندارد های سری ۹۰۰۰ استاندارد های مدیریتی هستند که مبانی یک سامانه مدیریت کیفیت را بیان می کند عبارت دیگر استاندارد های سری ایزو ۹۰۰۰ استاندارد محصول نیستند ولی راهکارهای اجرایی برای رسیدن به کیفیت مناسب محصول و رضایت مصرف کننده را ارائه می نمایند.استاندارد های سری ایزو ۹۰۰۰ کاملا عمومی بوده و در تمام بخشهای صنعت و خدمات قابل پیاده سازی می باشند. این استاندارد در حال حاضر به طور گسترده ای در جهان مورد استفاده قرار می گیرد بر اساس بعضی آمارها بین ۹۵۰۰۰۰ تا یک میلیون گواهی نامه تا سال ۲۰۱۰ در جهان صادر شده است.
مزایای استقرار سیستم مدیریت کیفیت ایزو 9001
بهبود عملکرد و افزایش تولید
عملکرد سیستماتیک و قابل پیش بینی
بهبود ارتباط درون سازمانی
ایجاد کنترل بیشتر بر فرایند های سازمان
کاهش ضایعات و دوباره کاری ها در خط تولید
پیشگیری از تولید محصول نا منطبق
حفظ و ارتقا، سطح دانش فنی و سطح کیفیت
گسترش فرهنگ سازی و تفکر سیستماتیک
ایجاد اطمینان در مشتریان
ایجاد بستری مناسب برای بهبود کیفیت
جهت پیاده سازی ایزو و مراحل اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ نیاز به :
تلاش هماهنگ توسط تمامی بخش ها
رهبری قوی جهت دستیابی به هدف مشترک .، حمایت مدیریت ارشد نقش مهمی در پیاده سازی و اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ دارد .
انتخاب یک مشاور ایزو جهت پیاده سازی سیستم مدیریتی و اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ ، تصمیم عاقلانه ای می باشد بسیاری از مشاوران رهبران بزرگ هستند و دارای تخصص و تجربه درارائه راهکار در برخورد با موانع پیاده سازی ایزو در سازمان ها ی مختلف می باشند .
مشاور ایزو ، با توجه به اندازه سازمان و پیچیدگی فرآیند های سازمان شما ، یک چهارم تا یک پنجم زمان خود را در سازمان شما حاضر می شود .
اغلب مشاوران ایزو علاقه ای به ایجاد یک موقیعت شغلی در سازمان ها را نداشته و بدین منظور تمامی تلاش خود را جهت پیاده سازی ایزو و اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ را انجام داده تا بتوانند پروژه های دیگری را انجام دهند .
انتخاب مشاورانی که به شما در آموزش و انجام ممیزی داخلی کمک نماید می تواند به نفع سازمان شما بوده و به شما در خدمات آینده و سفر به کیفیت جهانی یاری نماید .
مزایای بکارگیری مشاور ایزو با تجربه و متخصص :
– کاهش زمان پیاده سازی ایزو و اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ .
– انتقال تجارب پیاده سازی ایزو .
– طراحی مستندات متناسب با اندازه سازمان و پیچیدگی فرآیند ها . تعداد فرم ها و روش های اجرای متناسب با سازمان در کمترین حد ممکن طراحی می گردد .
– توانایی مدیریت پروژه ایزو و رفع موانع ایجاد شده در طی پیاده سازی ایزو .
پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱
در این مرحله با انتخاب مشاور ایزو ، از خدمات مشاوره ایزو ۹۰۰۱ و مزایای ایزو ۹۰۰۱ بهره مند شوید، سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ در سازمان طرحریزی شده و سپس اجراء میشود.
استفاده از خدمات مشاور ایزو باتجربه میتواند مزایای زیر را برای شما داشته باشد:
– طراحی سیستم مدیریت متناسب با اندازه سازمان شما، مستندسازی ایزو ۹۰۰۱
– کاهش زمان استقرار سیستم مدیریت کیفیت در سازمان
– انتقال تجارب مشاور ایزو
– ادامه روند اجرای سیستم مدیریت کیفیت پس از اخذ گواهینامه ISO 9001
در بسیاری از سازمانهای مستندات ایزو ۹۰۰۱ را جدا از مستندات خودشان میدانند و پس از اخذ گواهینامه ISO 9001 فقط مستندات سازمان اجراء میشود و مستندات تهیهشده در فرآیند پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱ کنار گذاشته میشود. چرا؟
مشاور ایزو در تمامی مراحل پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱ تا اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ در کنار سازمان میباشد.
دلایل اخذ ایزو ۹۰۰۱
انتخاب شرکت گواهی دهنده ایزو
در انتهای مراحل پیاده سازی ایزو ۹۰۰۱ باید شرکت گواهی دهنده ایزو معتبر انتخاب شود. انتخاب شرکت گواهی دهنده ایزو معتبر از اهمیت ویژهای برخوردارمیباشد.
شرکتهای گواهی دهنده خارجی در ایران دفتر نمایندگی دارند و اقدام به ممیزی سازمانها بر اساس استاندارد ایزو درخواستی مینمایند،
متاسفانه در ایران برخی از افراد کلاهبردار و غیرمتخصص با معرفی خود بهعنوان شرکت گواهی دهنده ایزو اقدام به فروش گواهینامه ایزو تقلبی مینمایند.
مشاوره انتخاب شرکت گواهی دهنده
ارزیابی رسمی جهت اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱
ارزیابی رسمی جهت صدور گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ ، با عنوان ممیزی خارجی ایزو ۹۰۰۱ در دو مرحله انجام میشود.
ممیزی خارجی مرحله اول:
در ممیزی خارجی مرحله اول مستندات سیستم مدیریت کیفیت شما توسط ممیز خارجی بررسیشده و آمادگی سازمان شما جهت ممیزی مرحله دوم مورد ارزیابی قرار میگیرد. یافتههای ممیزی و فرصتهای بهبود در این مرحله به اشتراک گذاشته میشود.
ممیزی خارجی مرحله دوم:
اجرای سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ شامل روشهای تعریفشده و کنترلهای آن بر اساس الزامات ISO ۹۰۰۱ به صورت نمونه ای توسط ممیز خارجی بررسیمیشود.
ممیز خارجی در حداقل یک روز، انطباق سیستم مدیریتی سازمان شما را بر الزامات استاندارد ایزو ۹۰۰۱ بررسی مینماید.
اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱
پس از انجام ممیزی خارجی ایزو، درصورتیکه سازمان عدم انطباق بحرانی نداشته باشد گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ توسط شرکت گواهی دهنده ایزو صادر میشود اعتبار گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ ، سه سال میباشد، بهمنظور بررسی انطباق سیسم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ با الزامات ایزو ۹۰۰۱، ممیزی مراقبتی در دوره های زمانیمشخصشده نیز توسط شرکت گواهی دهنده انجام میشود. ممیزی مراقبتی با توجه به محصولات و خدمات سازمان مورد ممیزی و قوانین شرکت گواهی دهنده متفاوت میباشد ولی معمولاً زمان یکساله در نظر گرفته میشود.
هزینه ایزو
از پرسش های که برای سازمان ها در مورد استقرار سیستم مدیریت کیفیت پیش می آید ، هزینه ایزو است . در پاسخ این سوال نیاز است تا خاطر نشان کنم هزینه ایزو نسبت به سازمان های مختلف متفاوت است ، اما در کل این هزینه ها را میتوان به سه قسمت تقسیم کرد :
الف ) هزینه ایزو بابت مشاوره استقرار سیستم
ب ) هزینه ایزو بابت اجرای استاندارد ایزو
ج) هزینه ایزو بابت صدور گواهینامه ایزو
الف ) هزینه ایزو بابت مشاوره استقرار سیستم
هزینه ایزو در قسمت مشاوره بستگی مستقیم به چند عامل از جمله تجربه و صلاحیت مشاور و بزرگی سازمان مورد نظر و پیچیدگی فرآیند های آن سازمان دارد. نسبت به این هزینه برای شرکت های بزرگ و کوچک میشود تخمین زده شود .
ب ) هزینه ایزو بابت اجرای استاندارد ایزو
هزینه های استقرار سیستم مدیریت ISO 9000 نسبت به شرایط سازمان و زیر ساخت ها و پتانسیل های موجود متغییر است . این شرایط نسبت به موارد ذیل قابل برآورد هزینه می باشد.
هزینه مجهز کردن آزمایشگاه و هزینه ابزار های کنترلی
هزینه بهبود محیط کار مانندGMP در صنایع دارویی و غذایی
هزینه کالیبراسیون ابزارهای کنترلی و هزینه پایش و اندازه گیری
ج) هزینه ایزو بابت صدور گواهینامه ایزو:
هزینه ایزو در قسمت صدور گواهینامه ایزو که توسط شرکت های صادر کننده گواهینامه ایزو دریافت میشود متفاوت میباشد . پارامترهای مهم شرکت های صادر کننده گواهینامه ایزو نسبت به خوشنامی و کشور صادر کننده و اعتبار گواهینامه میباشد که هر کدام از این پارامترها برای مشتریان این گواهینامه جذابیت دارد .
برای ارتقا استاندارد ایزو ISO 9001:2008 به استاندارد ISO 9001:2015 سازمانها باید چهکار کنند؟
سازمان ها می بایست پس از تصویب استاندارد ایزو ۹۰۰۱ خود و یا با کمک شرکت مشاوره ایزو و یا یک فرد آگاه اقدام به بروز آوری سیستم مدیریت خود نمایند به این منظور:
۱- مشاور در گام اول یک گپ آنالیز انجام داده وضعیت پیادهسازی سیستم و بهروزآوری مدارک و مستندات را بررسی و با الزامات ISO 9001:2015 مقایسه مینماید.
۲ – سپس آموزش الزامات ISO 9001:2015 به کمیته راهبری و اجرایی داده شود.
۳- مستندات موردنیاز برای سیستم با توجه به الزامات ایزو ۹۰۰۱ ویرایش ۲۰۱۵ اصلاح یا طرحریزی میشود.
۴- سپس سازمان اقدام به اجرای سیستم اصلاحشده با نظر شرکت ایزو می نماید و اصلاحات لازم را در صورت نیاز انجام میدهد.
۵- پس از مدتزمان کافی از اجرای سیستم ممیزی داخلی بر مبنای استاندارد ۱۹۰۱۱ بعد از آموزش آن انجام میشود.
۶- بعد از رفع ایرادات مشاهدهشده جلسه بازنگری مدیریت برگزار میشود.
۷- سپس قرارداد با شرکت گواهی دهنده منعقد و آن شرکت برای صدور گواهینامه دعوت میشود.
۸- پس از ممیزی شرکت صدور گواهینامه مغایرتها برای رفع به شرکت اعلام میشود شرکت باید در زمان تعیینشده مغایرتها را رفع کرده
۹- پس از رفع عدم انطباقهای احتمالی گواهینامه ISO 9001:2015 توسط شرکت گواهی دهنده صادر میشود.