استاندارد ایزو 37301 شامل راهنماییهایی برای ایجاد، توسعه، اجرا، ارزیابی، حفظ و بهبود یک سیستم است که سیستم مدیریت انطباق موثر و پاسخگو در یک سازمان را فراهم میکند. دستورالعملهای مربوط به سیستم مدیریت انطباق و ایزو 19600 برای انواع سازمانها قابل اجرا است و میزان استفاده از این دستورالعملها به اندازه، ساختار، ماهیت و پیچیدگی سازمان بستگی دارد. سازمانهایی که قصد پیشرفت دارند، بهتر است با کمک ایزو 19600 و رعایت استاندارد مدیریت انطباق، فرهنگ یکپارچگی و انطباق را در سازمان حفظ کنند. این استاندارد برای اولین بار در سال 2014 اجرا شد. استاندارد ۱۹۶۰۰ در سال ۲۰۲۱ مورد بازبینی قرار گرفت و ایزو ۱۹۶۰۰ منسوخ گردید و از این پس سیستم مدیریت انطباق با نام ایزو ۳۷۳۰۱ مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم مدیریت انطباق
ایزو 37301 یکی از انواع استانداردهای ایمنی براساس اصول مدیریت خوب، متناسب، شفاف و پایدار شکل گرفته است. سازمانهایی که قصد دارند در بلندمدت موفق باشند نیاز به حفظ فرهنگ انسجام و انطباق دارند و نیازها و انتظارات ذینفعان را در نظر میگیرند. بنابراین انسجام و انطباق تنها اساس نیستند، بلکه نوعی فرصت بهشمار میروند. سازمانی که تعهدات انطباق را در فرهنگ سازمان خود برآورده میکند به سازمانی موفق و پایدار تبدیل خواهد شد. البته بهتر است برای حفظ استقلال سازمان، ایزو 37301 و استاندارد مدیریت انطباق با فرآیندهای مالی، ریسک، کیفیت، محیط زیست، مدیریت ایمنی و الزامات و رویههای عملیاتی ادغام شوند.
یک سیستم مدیریت انطباق موثر، سازمان را قادر میسازد تا تعهد خود نسبت به انطباق با قوانین مربوطه را نشان دهد. از جمله این قوانین میتوان به الزامات قانونی، قوانین صنعت، استانداردهای سازمانی و همچنین استانداردهای حاکمیت شرکتی خوب، بهترین تجارب، اخلاق و انتظارات اجتماعی اشاره کرد.
ساختار استاندارد ایزو 37301
استاندارد ایزو 37301 دارای ساختاری با ده بند اساسی است. این ساختار که با هدف بهبود همراستایی با استانداردهای بینالمللی ایزو توسعه داده شده به شرح زیر است:
1-دامنه کاربرد
2-مراجع الزامی
3-اصطلاحات و تعاریف: در این بند تمام اصطلاحات و تعاریف مورد نیاز جهت پیادهسازی سیستم مدیریت انطباق مشخص میشود.
4-محتوای سازمان: محتوای سازمان در ایزو 37301 شامل مواردی از جمله شناe9edecسایی سازمان و محیط آن، درک نیازها و انتظارات طرفهای ذینفع، تعیین دامنه کاربرد سیستم مدیریت انطباق، سیستم مدیریت انطباق، تطابق الزامات و ارزیابی ریسک انطباق میشود.
5-رهبری: رهبری در استاندارد مدیریت انطباق شامل بخشهای متعددی از جمله تعهد و رهبری، خط مشی انطباق، وظایف، مسئولیتها و اختیارات سازمانی است.
6-طرحریزی: برنامهریزی یا طرحریزی در استاندارد ISO 37301 شامل : شامل سه بخش اقداماتی برای رسیدگی به ریسک ها و فرصت ها – اهداف انطباق و برنامهریزی برای نیل به آنها – طرح ریزی تغییرات است.
7-پشتیبانی: ساختار پشتیبانی در استاندارد مدیریت انطباق شامل مواردی از جمله منابع، آموزش و صلاحیت، آگاهی، ارتباطات است.
8-فعالیتهای عملیاتی: این بخش شامل طرحریزی و کنترل عملیات، ایجاد کنترل و روشهای اجرایی و فرآیندهای برونسپاری است.
9-ارزیابی عملکرد: ارزیابی عملکرد در استاندارد مدیریت انطباق شامل پایش، اندازهگیری، تحلیل و ارزیابی است که با کمک روشهای جمعآوری اطلاعات، طبقهبندی و آنالیز اطلاعات، توسعه شاخصها، گزارشهای انطباق، نگهداری سوابق، ممیزی و بازنگری مدیریت صورت میگیرد.
10-بهبود: بهبود در سیستم مدیریت انطباق از طریق عدم انطباق و اقدام اصلاحی و بهبود مداوم صورت میگیرد.