آیا تا به حال به این فکر کردهاید که روند اخذ ایزو در فرآیند تغییرات چگونه اتفاق میافتد؟ فکر میکنید چرا آینده متعلق به استانداردها است؟ تغییر، چیز جدیدی نیست، همه ما در طول زندگی خود با تغییرات مختلفی مواجه بودهایم که بهناچار با عواقب آنها هم دستوپنجه نرم کردهایم. با این وجود، چیزی که تغییرات را در دنیای امروز منحصربهفرد کرده، سرعت بروز تغییرات است که نسبت به زمان گذشته، افزایش غیرقابلانکاری داشته است. در عصر پرشتاب کنونی که همهچیز، از فناوری گرفته تا تغییرات آبوهوایی، بهسرعت تغییر میکنند باید به دنبال راهی باشیم که بتوانیم ادامه دهیم و خطر عقب ماندن از تغییرات را خنثی کنیم. با توجه به این توضیحات، مسئله اصلی این است که چگونه میتوان در صنعت، کسبوکار و حتی زندگی، همگام با تغییر قدم برداشت؟
یکی از مهمترین مواردی که میتواند از شما در برابر تغییرات همهجانبه در جهان محافظت کند، استانداردها هستند. شاید در نگاه اول استانداردهای مختلف آنقدر حائز اهمیت بهنظر نرسند، اما واقعیت این است که آینده متعلق به استانداردها است و بدون آنها نمیتوانید از دریای طوفانی تغییر بگذرید. ما در این مطلب از کیو سی بی بهطور دقیق این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم تا ببینیم چرا آینده متعلق به استانداردها است؛ با ما همراه باشید.
همراهی با تغییر بر اساس کتاب فریدمن
توماس فریدمن (Thomas Friedman)، یک ژورنالیست و نویسنده آمریکایی است که به خاطر نوشتههای خود در زمینه سیاستهای خارجی و زیستمحیطی شهرت زیادی کسب کرده است. این نویسنده در سال 2016 کتابی با عنوان «متشکرم که دیر آمدید: بالیدن در عصر سه شتاب همگاه: فناوری، جهانی شدن و تغییر آبوهوا » منتشر کرد که در آن به بررسی شرایط دنیای امروز، شناسایی نیروهای اصلی ایجاد تغییر در دنیا و تاثیر آنها بر فرهنگ و زندگی مردم پرداخته است. با توجه به تفکر فریدمن در مورد «شتاب» در فناوری و اختلالاتی که میتواند ایجاد کند، بررسی اثر موسسههای استانداردسازی میتواند عنوان بحثبرانگیزی باشد. در این مطلب که قرار است با کمک تفکر این نویسنده و نظریههای وی، به بررسی اهمیت استاندارها در آینده بپردازیم تا ببینیم چرا آینده متعلق به استانداردها است.
ابتدا بهتر است دو سوال ساده مطرح کنیم تا کمی به جواب آن فکر کنید:
- به نظر شما جایگاه شایسته استانداردهای بینالمللی در اقتصاد جهانی امروز چیست؟
- آیا همکاری بینسازمانی، سرنخی در مورد ماهیت و تاثیر تجارت جهانی ارائه میدهد؟
برای پاسخ به این سوالات، این واقعیت ساده را در نظر بگیری که جهانی شدن، اقتصادها و فرهنگها را در سراسر جهان به هم پیوند میدهد و جهانی شدن یکی از نیروهای موردنظر فریدمن در کتابش است. با اینوجود، جهانی شدن، بدون داشتن استانداردهای بینالمللی کاملا بیمعنی است. اگر در تجارت جهانی نتوانید از استانداردها پیروی کنید، جهانی شدن به چه معنا خواهد بود؟ به همین خاطر، استانداردهای بینالمللی و نقش آنها در آینده اقتصادی جهان امری است که باید بهخوبی مورد بررسی قرار بگیرد.
محصول، ساخته شده در جهان!
شواهدی که فریدمن در کتاب خود با عنوان تغییرات بنیادین توصیف میکند، بهراحتی در بخشهایی از زندگی همه ما وجود دارد. امروزه، شرکتها فعالیتهای خود، از طراحی و ساخت قطعات گرفته تا مونتاژ و بازاریابی را در سراسر جهان تقسیم میکنند. اگر تابهحال روی محصولات برچسب (ساخت فرانسه) و یا هر کشور دیگری میخورد، با این تغییرات بهتر است بگوییم که جهانی شدن، اقتصادها و فرهنگها را در سراسر جهان به هم متصل میکند و برچسبی با عنوان (ساخت جهان) یا Made In World، انتخاب مناسبتری خواهد بود، مثلا خودرویی که در کانادا فروخته میشود، میتواند در فرانسه و با قطعاتی از استرالیا طراحی شود و یا شلواری که در بریتانیا به فروش میرسد، ممکن است از پنبه آفریقای جنوبی در کارخانههای تایلند تولید شده باشد.
استانداردها برای اطمینان از ایمنی محصولات و مطابقت آنها با هدف موردنظر تعیین میشوند.
ماهیت تجارت جهانی، بار دیگر در حال تغییر است، اریک ویکستروم، مشاور بخش تجارت و محیط زیست سازمان تجارت جهانی (WTO) معتقد است: «در دنیایی با تعرفههای پایینتر و هزینههای حملونقل کمتر، الگوهای تجارت تغییر کرده و تولید پراکندهتر شده است. قبل از اینکه محصولی با عنوان محصول نهایی به بازار ارائه شود، قطعات محصولات در چندین کشور، توسط چندین شرکت تولید میشوند. این الگو اغلب با عنوان زنجیره ارزش جهانی شناخته میشود.»
بررسی اهمیت استانداردهای بینالمللی برای آینده
تغییرات، روند استفاده از استانداردهای بینالمللی را بیشازپیش مهم کرده است، چراکه رعایت چنین استانداردهایی موجب اطمینان خریداران و فروشندگان در طول زنجیره ارزش از ورودیهای سازگار و ایمن خواهد شد. از آنجا که موفقیتها و شکستها در یک مکان، بر مردم سراسر جهان تاثیر میگذارد، این وابستگی متقابل، پیامدهای عمیقی برای استانداردهای بینالمللی دارد. با این حال، پیشرفت واقعی در حال رخ دادن است و تجارت جهانی روزبهروز افزایش پیدا میکند. ویکستروم معتقد است که استانداردها به قدری فراگیر هستند که توضیح سودمندی آنها اغلب با اشاره به مشکلات ناشی از عدموجودشان به بهترین وجه انجام میشود. این نکته را هم یادتان باشد که استانداردها بهروز میشوند، تغییر میکنند و با شرایط منطبق میشوند. باز هم میگویید چرا آینده متعلق به استانداردها است؟
به زبان سادهتر، کافی است چند لحظه همهچیز را بدون استانداردها تصور کنید تا متوجه اهمیت آنها شوید. برای مثال، کاغذهایی که در پرینتر گیر میکنند، لپتاپهایی که پورتهای مختلفی دارند و کارتهای اعتباری با ابعاد متفاوت، هر کدام از این تولیدات بدون استانداردهای بینالمللی، بهنحوی در روند زندگی شما اختلال ایجاد خواهند کرد. اگر محصولی که معامله میشود، با تجهیزات و سایر اجزای مربوط به آن تناسب نداشته باشد و یا از سلامت و کیفیت کافی محصول اطمینان نداشته باشید، همهچیز در رابطه با محصول زیرسوال میرود.
قوانین، مقررات، سیاستها یا شیوههایی مانند استانداردهای ایمنی مواد غذایی یا استانداردهای محدودکننده سموم موجود در اسباببازیها در سلامت کودکان کاملا موجه هستند. قوانین و استانداردهای سازمانهای تجارت جهانی در تلاش است تا اقدامات غیروضروری که مانع دسترسی به بازار میشود کاهش دهد و در عینحال، اقداماتی که در دستیابی به اهداف سیاستهای عمومی آنهای موثر است، تقویت کند. در این مسیر، ممکن است چالشها و موانع مختلفی سر راه شما وجود داشته باشد، به عنوان مثال، ناتوانی در نشان دادن انطباق با الزامات در استانداردها و مقررات ممکن است به یک مانع بزرگ برای شرکتهای تبدیل شود که مایل به مشارکت در تجارتهای بینالمللی هستند. علاوهبراین گاهی هزینههای انطباق یا نشان دادن انطباق ممکن است برای کشورهای در حال توسعه و کسبوکارهای کوچک بسیار بالا باشد.
استفاده از استانداردهای بینالمللی مرتبط، به شدت در رشتههای سازمان تجارت جهانی مورد تشویق جهانیان قرار میگیرد، زیرا آنها میتوانند مبنای مناسبی برای همسو کردن مقررات فراهم کنند و همزمان نشاندهنده درجه بالایی از اجماع نظر در مورد نحوه برخرود یا مسائل فنی خاص هستند.
برای درک مرحله جدید تجارت جهانی در پیشرو، ابتدا مهم است که ببینیم استانداردهای بینالمللی چگونه میتوانند به ما کمک کنند. پارامیتا داسگوپتا (مدیر اجرایی تجارت و رقابت منطقه آسیا در گروه بانکهای جهانی)، میگوید که استانداردها جزء لاینفک تجارت بینالمللی هستند و تجارت نیز، جزء مهمی برای دستیابی به رشد اقتصادی است. وی معتقد است: «استانداردها با اثبات اینکه به الزامات خاصی پایبند هستند، زمینه فعالیت در مورد مسائل زیستمحیطی را یکسان میکنند و در برابر اقدامات مضر، به محافظت از مصرفکنندگان کمک میکنند. علاوهبراین، از طریق تعیین سطح بینالمللی با گسترش فناوریها و انتخاب بهترین روشها، فضای مناسبی برای رقابت شرکتهای کوچک و متوسط فراهم کرده و اعتماد به کیفیت و ایمنی محصولات تجاری (بهویژه در محصولات کشورهای درحال توسعه) را تقویت میکنند.»
استفاده از استانداردهای بینالمللی را میتوان بهترین پاسخ ما به اهداف توسعه پایدار در اقتصاد دانست. امروزه اهمیت پذیرش استانداردها در بسیاری از ابعاد شناخته شده است. طبق سخنان داسگوپتا، استانداردهای بینالمللی تاثیر بزرگی روی آینده دارند، زیرا از رشد اقتصادی پایدار حمایت میکنند، به ارائه عملکردهای نظارتی خوب کمک میکنند و با کاهش موانع فنی، تجارت بینالمللی را ترویج میکنند.
استانداردهای بینالمللی با حمایت از رشد اقتصادی پایدار، ارائه عملکردهای نظارتی خوب و کاهش موانع فنی، تجارت بینالمللی را ترویج میدهند و تاثیر بزرگی روی آینده دارند.
در دنیای پرشتاب و در حال تغییر ما، مشارکت با سازمانهایی مانند سازمان استاندارد جهانی (ISO) ضروری است؛ این مشارکت موجب سازگاری با چالشهای دسترسی به بازار خواهد شد. همکاری و مشارکت عمومی و خصوصی با استانداردها در زمینه نحوه طراحی و اجرای فعالیتها دیگر تبدیل به یک ضرورت شده است که آینده را متعلق به استانداردها میکند.
سازمان بینالمللی استاندارد ISO چیست؟
حالا که با اهمیت استانداردهای بینالمللی برای آینده آشنا شدید، بهتر است به اینکه بپردازیم که این استانداردها توسط چه کسانی تعیین میشوند. سازمان بینالمللی استاندارد یا همان سازمان ایزو، یک سازمان بینالمللی غیردولتی است که از نهادهای استاندارد ملی تشکیل شده است. این سازمان طیف گستردهای از استانداردهای اقتصادی، صنعتی و تجاری را توسعه میدهد و از نمایندگان سازمانهای استاندارد ملی مختلف تشکیل شده است. این سازمان در سال 1947 میلادی تاسیس شد و مقر اصلی آن در ژنو سوئیس است.
سازمان بینالمللی استاندارد (ISO)، یک سازمان بینالمللی غیردولتی است که طیف گستردهای از استانداردهای اقتصادی، صنعتی و تجاری را توسعه میدهد.
سازمان ISO علاوهبر تولید استانداردها، گزارشهای فنی، مشخصات فنی، مشخصات ضروری برای دسترسی عموم، اطلاحات فنی و راهنماهای اختصاصی را منتشر میکند و با ارائه استانداردهای مشتریک بین کشورهای مختلف، نقش مهمی در تسهیل تجارت جهانی ایفا میکند. استانداردهای ایزو، همه زمینهها، از مراقبتهای بهداشتی گرفته تا فناوری، تولید، امنیت و محیط زیست را تحت پوشش قرار میدهد.
استانداردهای بینالمللی چه مزایایی دارند؟
بهطورکلی میتوان گفت، سازمانهایی که از استانداردهای بینالمللی استفاده میکنند، مشتریان راضیتر و وفادارتر، روشهای کارآمدتر و کنترل بهتری روی هزینهها دارند و قادر به اجرای سریعتر و موثرتر شیوههای کاری جدید هستند. ایزو دارای بیش از 19500 استاندارد است که تقریبا تمام جنبههای زندگی روزمره را تحتتاثیر قرار میدهد. حالا بهتر است بهصورت جزءبهجزء، مزایای استانداردهای بینالمللی را معرفی کنیم:
مزایای استانداردهای بینالمللی برای کسبوکار
• صرفهجویی در هزینهها از طریق بهینهسازی عملیات و بهبود نتایج
• افزایش رضایت مشتری از طریق بهبود کیفیت
• افزایش فروش از طریق افزایش رضایت مشتریان
• دسترسی به بازارهای جدید از طریق جلوگیری از موانع تجاری
• افزایش سهم بازار از طریق کسب مزیت رقابتی و افزایش بهرهوری
• مزایای زیست محیطی از طریق کاهش اثرات منفی بر محیط زیست
مزایای استانداردهای بینالمللی برای جامعه
• اعتماد و اطمینان مصرفکنندگان از ایمنی محصولات
• اطمینان مصرفکنندان از کیفیت محصولات
• تاثیر روی حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان از طریق استانداردهای مربوط به کیفیت آبوهوا، انتظار گازها و…
مزایای استانداردهای بینالمللی برای دولت بهرهمندی دولت از نظرات کارشناسان و متخصصان بدون تماس مستقیم با آنها
• گسترش تجارت جهانی از طریق بهرهمندی از استانداردهای بینالمللی که توسط بسیاری از دولتها پذیرفته شده است
• اطمینان از الزامات یکسان صادرات و واردات در سراسر جهان
• تسهیل امکان جابهجایی کالا، خدمات و فناوریها از کشوری به کشور دیگر
کلام آخر
اتحاد بین نهادها و همکاری بینالمللی، جهان را ملزم به حرکت رو به جلو خواهد کرد، زیرا موفقیت مستلزم مشارکت است. و این مشارکت جز با بهرهمندی از استانداردهای بینالمللی امکانپذیر نخواهد بود. استانداردهای بینالمللی بهنوعی مانند یک جلیقه ضدگلوله هستند که از کسبوکار شما در برابر تغییرات مداوم و چالشهای تولید محاظت میکنند. همه ما از تجارت آزاد و منصفانه و استانداردهای بینالمللی بهرهمند هستیم. کلید رشد اقتصادی و توسعه پایدار جهانی همیشه به هم نزدیک است. در یک نگاه میتوان فهمید که تاریخ نشان میدهد در درازمدت، انسان بهطور جمعی پیشرفت کرده و با تغییرات مواجه شده است.
اگر شما هم به فکر داشتن یک کسبوکار جهانی هستید که در هر شرایطی بتواند به فعالیت خود ادامه دهد، باید بدانید که آینده متعلق به استانداردها است و بهتر است هرچه زودتر به سراغشان بروید. ما با کمک یکدیگر میتوانیم موانع تجاری را کاهش دهیم و محیط تجارت باثباتتر و شفافتری ایجاد کنیم. استانداردهای بینالمللی یک عامل رو به رشد در آینده اقتصادی ما خواهند بود، بنابراین یا باید از آنها کمک بگیریم یا از قطار پرسرعت حرکت جا بمانیم!
سوالات متداول
استانداردهای بینالمللی ایزو چه مزایایی دارند؟
استانداردهای بینالمللی به مصرفکنندگان کمک میکند که نسبت به کیفیت و ایمنی محصولات اطمینان حاصل کنند. علاوهبراین شرکتها، دولت و جامعه نیز از مزایای تولید محصولات مطابق با استاندارد بهرهمند خواهند شد.
چرا آینده متعلق به استانداردها است؟
دنیای امروز دائم در حال تغییر است و برای ادامه فعالیت در بازار تجارت جهانی، باید بتوان محصولات و خدماتی متناسب با مصارف جهانی ارائه کرد. استانداردهای بینالمللی به شما کمک میکند تا محصولاتی مطابق با نیازها و معیارهای جهانی تهیه کنید و از پیشرفت و تغییرات جا نمانید.
استانداردهای بینالمللی توسط چه کسانی تعیین میشوند؟
سازمان بینالمللی استاندارد ایزو، یک نهاد غیردولتی متشکل از نمایندگان نهادهای استاندارد ملی است که طیف گستردهای از استانداردهای اقتصادی، صنعتی و تجاری را توسعه میدهد.
عنوان سئو:
چرا آینده متعلق به استانداردها است؟ | کیو سی بی
توضیحات متا:
اگر قرار است کسبوکاری داشته باشید باید بدانید که موفقیت شما در گرو استانداردهای بینالمللی است. در این مطلب کیو سی بی توضیح میدهیم که چرا آینده متعلق به استانداردها است.
بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!