کلمه (سیستم) از دوران کودکی و مدرسه برای همه ما آشنا است و حتما اسم آن را زیاد شنیدهاید. دنیای اطراف ما از کوچکترین تا بزرگترین بخش، از سیستم تشکیل شده است. سیستم در همه علوم از جمله بحثهای مدیریتی کاربرد زیادی دارد. محتوای سیستم و تفکر سیستمی میتواند روی پیشبینی، برنامهریزی و مدیریت موارد مختلف اثرگذار باشد. اگر چیز زیادی درباره انواع سیستم و اجزای آن نمیدانید، این مطلب برای شما مفید خواهد بود. در این مطلب از کیو سی بی، علاوهبر تعریف سیستم و ویژگیهای آن، انواع سیستم و اجرای آن را به شما معرفی خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
تعریف سیستم
برای اینکه بتوانیم انواع سیستم را معرفی کنیم، ابتدا باید ببینیم سیستم چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است.تعاریف زیادی برای مفهوم سیستم وجود دارد اما بهطورکلی میتوان گفت که سیستم(System)، مجموعهای از اجزا یا رویههای بههمپیوسته است که همزمان برای رسیدن به هدف مشخصی، بهصورت منظم با هم کار میکنند.عموما سیستم در یک دنیای بزرگتر یا یک محیط قرار گرفته است و یک مرز آن را از محیط جدا میکند.
روال فعالیت سیستم به شکلی است که ابتدا ورودی را از محیط خارج دریافت میکند و پس از پردازش، خروجی حاصل را به محیط خود میفرستد. برای درک بهتر، سیستم یک موتور خودرو را در نظر بگیرید، این سیستم از اجرای مختلفی مثل پیستون، تسمهتایم، چرخدنده و… ساخته شده است. سوخت، به عنوان ماده بیرونی و محرک از محیط بیرون وارد موتور شده و پس از فرآیندهای مختلف موجب حرکت خودرو خواهد شد. در این مثال ورودی سیستم، ماده سوخت و خروجی آن حرکت خودرو است.
با توجه به فعالیت بههمپیوسته سیستم، رفتار هر کدام از عناصر آن، روی عملکرد کل سیستم و ویژگیهای آن تاثیر میگذارد و نوعی وابستگی متقابل در بین بخشهای مختلف در جریان است.به عنوان مثال میتوان بدن انسان را یک سیستم در نظر گرفت که فعالیت قلب، مغز یا هر بخش دیگر، روی عملکرد قسمتهای دیگر نیز تاثیر میگذارد. بنابراین میتوان گفت که هیچ کدام از اجزای سیستم بهطور مستقل وجود ندارند و فقط در کنار سایر اجزا مفهوم و هدف پیدا میکنند.
بهطورکلی هر سیستم دارای 6 ویژگی اصلی است که عبارت است از:
- سیستمها با هدف مشترک فعالیت میکنند.
- سیستمها از اجزای مختلف ساخته شدهاند.
- اجزای یک سیستم دائما در حال تعامل با یکدیگر هستند.
- عموما برای سیستمها مرز تعیین میشود.
- سیستمها بر اساس فعالیت و ویژگیهایی که دارند، دستهبندیهای مختلفی دارند.
اجزای سیستم
سیستم از اجزای مختلفی تشکیل شده که با کنار هم قرار گرفتن آنها، ماهیت ساختار سیستم شکل میگیرد.در این بخش، چهار جزو اصلی و یک بخش بیرونی سیستم را به شما معرفی خواهیم کرد:
- ورودی(Input): دادههای ورودی در سیستم شامل هر آن چیزی است که وارد سیستم میشود و مقدمات فعالیت آن را فراهم میکند. طبیعتا ادامه حیات سیستم بدون ورودی هرگز امکانپذیر نخواهد بود. این دادههای ورودی ممکن است اطلاعات، اعداد و آمار، سوخت، انرژی، نیروی انسانی، سرمایه مالی، مواد اولیه و… باشد.
- پردازش(Process): زمانیکه دادهها وارد سیستم میشوند، طبق فرآیند خاصی دچار تغییر و تبدیل خواهند شد که به این روند تغییر، پردازش گفته میشود. پردازش، دومین مورد از اجزای سیستم است که در زمینههای مختلف، شکلهای متنوعی به خود میگیرد. مثلا میتوان ترکیب کردن مواد اولیه، محاسبات عددی یا پردازشهای نرمافزاری را در این دسته قرار داد.
- خروجی سیستم (System output): دادههای ورودی پس از پردازش از سیستم به محیط منتقل میشوند، به نتیجه نهایی سیستم، خروجی گفته میشود. خروجی میتواند یک محصول تولیدی، پاسخ مسائل ریاضی و… باشد.
- بازخورد سیستم (System feedback): طبق نظریه لودیگ ون برتلفنی، بازخورد سیستم زمانی ایجاد میشود که خروجیهای فرآیند، به عنوان اطلاعات ورودی دوباره به سیستم ارائه شوند. این روش به نحوی عملکرد سیستم را کنترل میکند. بازخورد به سیستم کمک میکند نقاط ضعف، نقاط قوت و مشکلات را شناسایی کند. پس از شناسایی، میتوان تغییرات و تعدیلهای لازم را در ساختار سیستم ایجاد کرد.
- بخش بیرونی سیستم، محیط: هر سیستمی درون یک محیط (Environment) قرار میگیرد و همواره از محیط تاثیر میپذیرد و روی آن هم تاثیرگذار است. کنش و واکنش سیستم با محیط بیرون امری اجتنابناپذیر است، بنابراین هنگام طراحی سیستم باید عوامل بیرونی که روی عملکرد آن تاثیر میگذارند، شناسایی کرد.
معرفی انواع سیستم
سیستمها بر اساس اهداف مختلف و ساختاری که دارند، به روشهای مختلفی طبقهبندی میشوند. در این بخش با تحلیل سیستم، به معرفی 5 نوع سیستم رایج میپردازیم و ویژگیهای مربوط به هرکدام را شرح خواهیم داد تا بتوانید این سیستمها را به خوبی در ذهن خود دستهبندی کنید.
1.سیستم فیزیکی یا انتزاعی
سیستمهای فیزیکی(Physical System)، سیستمهایی هستند که دارای موجودیت ملموس هستند و معمولا عملکرد ثابت یا پویا دارند، به عنوان مثال میتوان به مرکز سیستم کامپیوتری اشاره کرد. در این مثال میز و صندلیهای موجود در مرکز اجزای ثابت سیستم هستند و برنامهها یا دادههای کامپیوتری بخش پویای سیستم هستند که بر اساس نیاز کاربر تغییر میکنند. در طرف مقابل، سیستمهای انتزاعی (Abstract System)دارای مفهومی کاملا غیرفیزیکی هستند، مثل فرمولهای روابط مجموعهای از متغیرها یا مدلهای ساده.
2.سیستم باز یا بسته
سیستمها را میتوان به دو دسته سیستم باز(Open) و سیستم بسته(Close) تقسیمبندی کرد، این دستهبندی بر اساس میزان تعامل و ارتباط سیستم با دنیای بیرون شکل گرفته است. در این طبقهبندی، سیستم باز سیستمی است که بهطور مداوم با محیط خود در تعامل است، این سیستم ورودیها را از خارج دریافت میکند و پس از انجام فرآیند، خروجی را به خارج از سیستم تحویل میدهد. میتوان گفت که اکثر سیستمها در دسته سیستم باز قرار میگیرند زیرا روابط زیادی با محیط خود دارند و میتوانند با شرایط متغیر محیط سازگار شوند. از جمله سیستمهای باز میتوان به سیستمهای اطلاعاتی اشاره کرد زیرا این سیستم همواره باید طبق تقاضای کاربر در شرایط مختلف سازگار شود. به عنوان مثال گیاهان نوعی سیستم باز بهشمار میروند زیرا نور خورشید، آب، دی اکسید کربن را از محیط دریافت کرده و پس از ذخیره گلوکز، اکسیژن آزاد میکنند.
در طرف مقابل سیستم باز، سیستم بسته تعریف میشود. سیستمهای بسته هیچ ارتباطی با محیط ندارند و از تاثیرات محیطی جدا هستند.جالب است بدانید که در واقعیت پیدا کردن چنین سیستمی بسیار نادر است و این نوع سیستم فقط نوعی مفهوم انتزاعی محسوب میشود. ساختار سیستم بسته به شکلی است که هیچ واحد، کمیت یا گروه قابلاندازهگیری امکان ورود یا خروج به سیستم را ندارد.
3.سیستم قطعی یا احتمالی
یکی دیگر از دستهبندیهای انواع سیستم، سیستم قطعی(Deterministic) و یا احتمالی(Probabilistic) است. سیستم قطعی، سیستمی است که در آن وقوع همه رویدادها کاملا قابل پیشبینی است. در این شرایط اگر شرح وضعیت سیستم را در یک زمان خاص بهدست آوریم، وضعیت بعدی آن بر اساس اطلاعات قبلی به راحتی قابل پیشبینی خواهد بود.
در طرف مقابل، سیستم احتمالی وجود دارد. سیستم احتمالی، سیستمی است که در آن نمیتوان وقوع رویدادها را بهطور کامل پیشبینی کرد. اگرچه رفتار چنین سیستمی را میتوان بر اساس احتمالات تا حدی توصیف کرد اما همواره درجه مشخصی از خطا در پیشبینی وجود خواهد داشت.
4.سیستم اطلاعاتی ساخت بشر
عموما اعتقاد بر این است که اطلاعات، عدم اطمینان در مورد یک وضعیت یا رویداد را کاهش میدهد. یک سیستم اطلاعاتی بر مبنای تعامل بین کاربر و تحلیلگر پایهگذاری شده است، این سیستم ماهیت رابطه بین تصمیمگیرندگان را مشخص میکند و یکی از انواع سیستم بهشمار میرود.حال ممکن است یک سیستم اطلاعاتی به عنوان مجموعهای از دستگاهها، رویهها و سیستم عاملی تعریف شود که بر اساس معیارهای مبتنی بر کاربر طراحی شدهاند تا اطلاعات را تولید کند و آنها را برای برنامهریزی و کنترل به کاربر منتقل کند. این دسته از سیستمها در دسته سیستمهای ساخت بشر (Man-made Information System) قرار میگیرند که هرکدام برای هدف خاصی توسط متخصصین طراحی شدهاند.سیستمهای اطلاعاتی هم به سه دسته سیستم اطلاعاتی رسمی، سیستم اطلاعاتی غیررسمی و سیستم اطلاعاتی مبتنی بر کامپیوتر دستهبندی میشوند.
5.سیستم دائم یا موقت
آخرین دستهبندی از انواع سیستم در این مطلب، سیستم دائم و موقت است. سیستم دائمی (Permanent System)، سیستمی است که برای یک بازه زمانی طولانی، نسبت به عملکرد انسان پایدار و قابل استفاده باشد، درحالیکه سیستم موقت (Temporary System)، در بازههای زمانی کوتاه کاربرد دارد.
بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!