کسب و کارهای کوچک شما، هرچقدر هم کوچک باشند، مهم هستند و برای ادامه رونق اقتصادی امری ضروری تلقی میشوند. بیش از 90% از کسبوکارهای جهان را شرکتهای کوچک و متوسط تشکیل میدهند که همواره در حال نوآوری، رشد و ایجاد شغل هستند. اما طبق برآورد اتحادیه اروپا، حدود 50% از کسبوکارهای کوچک و متوسط طی پنج سال اول شکست خواهند خورد. حالا برای جلوگیری از این شکست، چگونه میتوان کسبوکار را رونق بخشید و مدیریت کارآفرینی را در نظر گرفت؟
یکی از راهحلها این است که با قرار گرفتن در موقعیتی برابر با رقبای بزرگتر فعالیت خود را شروع کنید. شکی نیست که کوچک و چابک بودن شرکت عالی است اما اگر فعالیتتان بهگونهای باشد که در مناقصههای رقابتی شرکت میکنید یا سعی در جذب مشتریان بیشتری دارید، باید به روشهای مختلف به فکر تقویت سازمان خود باشید. در چنین شرایطی رابطه کسب و کار کوچک و ایزو مطرح میشود، استانداردهایی مثل استانداردهای ایزو مزایای زیادی برای کسبوکارهای کوچک فراهم میکند که نباید آنها دستکم گرفت. در این مطلب از کیو سی بی به بررسی رابطه کسب و کار کوچک و ایزو میپردازیم تا ببینیم آیا کسب و کارهای کوچک نیاز به اخذ گواهینامه ایزو مثل ایزو 56000 دارند؟ اگر هنوز جوابی برای این سوال ندارید، این مقاله کمک زیادی به شما خواهد کرد.
به چه کسب و کاری، کسب و کار کوچک گفته میشود؟
شرکتهای کوچک و متوسط (Small and Mid-size Enterprises) که به اختصار SMEs نامیده میشود، کسبوکارهایی هستند که درآمد، دارایی و یا تعداد کارمندان خود را زیر یک آستانه مشخصی نگه میدارند. هر کشوری تعریف خاصی از آنچه یک کسبوکار کوچک یا متوسط نامیده میشود، دارد. معیارهای خاص و متفاوتی برای این دستهبندی وجود دارد، بهطوریکه حتی صنعت فعالیت کسبوکار هم روی تعیین معیارها اثرگذار است. شاید نتوان تعریف عمومی دقیق و مشخصی از کسب و کارهای متوسط و کوچک ارائه کرد. اما این کسب و کارها نقش مهمی در اقتصاد دارند، تعداد زیادی از مردم را بهکار میگیرند و به شکلگیری نوآوری کمک میکنند.
کسب و کار کوچک و ایزو
واقعیت این است که کسب و کار کوچک و ایزو مباحثی دور از هم نیستند. یکی از تصورات رایج در زمینه دریافت گواهینامههای ایزو این است که گواهینامه ISO فقط برای مشاغل و کسبوکارهای بزرگ در نظر گرفته شده است، اما شما نباید با این تصور غلط گمراه شوید. استانداردهای ایزو، همانقدر که برای کسبوکارهای بزرگ کاربردی و حائز اهمیت هستند، میتوانند برای کسبوکارهای کوچک نیز مفید باشند، بهتر است بدانید که استانداردهای ایزو برای همه کسبوکارها با اندازههای مختلف طراحی شدهاند و قابل اجرا هستند.
برای مثال ISO 9001 را در نظر بگیرید. استاندارد مدیریت کیفیت، اولین استانداردی است که بسیاری از شرکتهای بزرگ و کوچک برای شروع فرآیندهای دریافت گواهینامه ایزو انتخاب میکنند. استاندارد، مبحثی است که برای حمایت از شرکتها در ارائه خدمات باکیفیت و جلب رضایت مشتریان طراحی شده است. با توجه به اینکه کسبوکارهای کوچک نیز چنین اهدافی برای ادامه فعالیت خود دارند، میتوان گفت که شرکتهای کوچک نیز از این قاعده مستثنی نیستند و به ایزو نیاز دارند.
مزایای ایزو برای کسبوکارهای کوچک
در این بخش به معرفی مزایای ایزو برای کسبوکارهای کوچک میپردازیم. رعایت الزمات ایزو و اخذ گواهینامههای مربوط به آن میتواند در یک کسبوکار کوچک به موارد زیر کمک کند:
ایجاد اعتماد
استانداردهای ایزو، دسترسی به بازار را برای همه کسبوکارها، به ویژه کسبوکارهای متوسط و کوچک آسانتر میکنند. ایزو میتواند شناخت برند را افزایش دهد و به مشتریان تضمین کنند که فناوری کسبوکار پیش از این آزمایششده و قابل اعتماد است. طبیعتا کسبوکارهای کوچک نیز برای بهبود شناخت برند و کسب اعتماد بیشتر مشتریان نیاز به گواهینامههایی مثل استانداردهای ایزو دارند. اگر شما هم یک کسبوکار کوچک دارید بهتر است حس اعتماد در مشتریان ایجاد کنید تا اطمینان حاصل کنند که محصولات یا خدمات شما ایمن و قابل اعتماد هستند.
کاهش هزینهها
استانداردهای بینالمللی ایزو به کسبوکارها در هر اندازه و بخشی کمک میکنند تا هزینهها را کاهش دهند. الزامات تعیینشده توسط ایزو و رعایت کردن همه موارد موجب کاهش هزینههای کسبوکار خواهد شد. استانداردهای ایزو به کسبوکارهای کوچک کمک میکنند تا هزینهها را در تمام جنبههای کاری خود کاهش دهند و به حداقل برسانند.
دسترسی به بازار جهانی
یکی از مزایای اصلی در ارتباط کسب و کار کوچک و ایزو، دسترسی کسبوکار به بازارهای جهانی و بزرگتر است. کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری در کسبوکارهای کوچک به سازمان کمک میکند تا سازمان خدمات یا محصولاتی در سطح کیفیت جهانی به بازارهای بزرگتر ارائه دهد.
بهبود موفقیت در مناقصات
گاهی اوقات داشتن یا نداشتن گواهینامه ایزو تاثیر زیادی در سرنوشت قراردادهای کسبوکارهای کوچک دارد. اگر در یک فضای رقابتی قرار داشته باشید، رقیبی که گواهینامه ایزو دارد قطعا به راحتی در هر مناقصهای شما را شکست خواهد داد. در دنیای امروز بسیاری از سازمانها دیگر پیشنهادات کاری کسبوکارهایی که فاقد ایزو هستند، نمیپذیرند. اخذ گواهینامه ایزو و پایبندی به استانداردها تصویری حرفهای و متعهد به ارائه خدمت با کیفیت به کسبوکارهای کوچک میبخشد، چنین تصویری امکان رقابت با شرکتهای بزرگتر را هم برایتان فراهم خواهد کرد.
افزایش رضایت مشتری
هدف شماره یک برای کسبوکارهای کوچک داشتن مشتریهای راضی است. کسبوکارهای کوچک به خوبی میدانند که کلید اصلی برای ادامه فعالیت سازمان، ارائه محصولات یا خدمات با کیفیت به مشتریان است. اجرای یک سیستم مدیریت ایزو میتواند با بهبود عملکرد شرکت، رضایت مشتریان را افزایش دهد. پیادهسازی استانداردهای ایزو در سازمان به کسبوکارهای کوچک کمک میکند تا مسائل مربوط به مشتریان را سریعتر، هوشمندانهتر و کارآمدتر شناسایی و حل کنند.
افزایش بهرهوری کسب و کار
کارآمد بودن با استفاده از منابع محدود میتواند راهحل موثری برای کاهش زمان، هزینه و تلاشهای هدررفته در کسبوکارهای کوچک باشد. اجرای یک سیستم ایزو میتواند در مدیریت استفاده بهینه از منابع به کسبوکارهای کوچک کمک کند تا جنبههایی که قابل صرفهجویی و اقدام هستند، شناسایی شوند. این کار به کسبوکارهای کوچک اجازه میدهد تا منابع خود را به صورت بهینه به جنبههای کاربردی اختصاص دهند و بهرهوری سازمان افزایش یابد.
تصمیمگیریهای منطقی به جای تصمیمگیریهای احساسی
داشتن این احساس که چیزی ایده خوبی است، نباید مبنای تصمیمگیریهای مهم در کسبوکارهای کوچک و بزرگ باشد. پیروی از تصمیمگیریهای احساسی ریسک بزرگی برای کسبوکارهای کوچک محسوب میشود که تا جای ممکن باید آن را به حداقل رساند. یکی از راهحلهای این مسئله، استفاده از استانداردهای ایزو است، گواهینامه ایزو مسئولین سازمان را وادار میکند تا پیش از تصمیمگیریهای تجاری، حقایق و آمار و ارقام را مورد بررسی قرار دهند و تا جای ممکن نتایج احتمالی هر تصمیمی را پیشبینی کنند.
گواهینامههای ایزو مناسب کسب و کار کوچک
در این قسمت به معرفی سه استاندارد ایزو که با ساختار سازمانها و کسبوکارهای کوچک سازگاری دارد و نوعی مزیت رقابتی بهشمار میرود به شما معرفی خواهیم کرد:
- ایزو 9001 (مدیریت کیفیت): کسبوکارهای کوچک اغلب روی انجام شدن کار تمرکز دارند اما کیفیت نتیجه کار نیز اهمیت زیادی در موفقیت دارد. اولین استانداردی که در رابطه کسب و کار کوچک و ایزو به شما معرفی میکنیم، ISO 9001 است. این استاندارد با پیادهسازی یک سیستم مدیریت کیفیت به شما کمک میکند تا کارآیی و اثربخشی فرآیندهای خود را افزایش دهید. این افزایش کارآیی موجب صرفهجویی در هزینهها و بهبود رضایت مشتری نیز میشود.
- ایزو 14001 ( مدیریت محیط زیست): ISO 14001 یک استاندارد زیستمحیطی است که در آن مسائل محیط زیست مورد توجه مصرفکنندگان مدرن قرار گرفته است. با داشتن این گواهینامه، کسبوکارهای کوچک به مشتریان خود اطمینان میدهند که اثرات زیست محیطی فعالیتهایشان تحت نظارت و کنترل است و سعی در بهبود آنها دارند.
- ایزو 50001 (مدیریت انرژی): ISO 5001 یکی از استانداردهایی است که مبحث مدیریت انرژی را تحت نظر میگیرد. این گواهینامه چهارچوبی برای تصمیمگیری در رابطه با مصرف انرژی معرفی میکند تا کسبوکار درک کاملی از مکان و دلیل مصرف انرژی داشته باشد.
- ایزو 45001 (الزامات سلامت و ایمنی): بروز حوادث مختلف در محیط کار میتواند آسیب جدی به کسبوکارهای کوچک وارد کند، به همین دلیل رعایت الزامات مربوط به سلامت و ایمنی گزینه مناسبی برای حل چنین مسائلی پیشنهاد میشود. ISO 45001 یکی از استانداردهای مناسب کسبوکارهای کوچک است که با شناسایی خطرات محل کار در جهت کاهش این موارد و بهبود ایمنی محل کار تلاش میکند.
- ایزو 27001 (الزامات امنیت اطلاعات): در دنیای امروزی که اطلاعات و دانش، تبدیل به دارایی سازمانهای کوچک و بزرگ شده است، باید به دنبال راهی بود تا از دانش و اطلاعات مهم حفاظت کرد، ISO 27001 یکی از استانداردهایی است که الزامات حفظ ایمنی سازمان را تعیین میکند. کسبوکارهای کوچک نیز باید با حفظ ایمنی اطلاعات سازمان، در جهت پیشرفت خود تلاش بیشتری کنند.
جمعبندی
کسب و کار کوچک و ایزو یکی از چالشهایی است که همواره میان صاحبین کسبوکار وجود دارد. شاید در نگاه اول اخذ گواهینامه ایزو و اجرای الزامات آن کار پرهزینه و سختی به نظر برسد اما واقعیت اینطور نیست. بسیاری از صاحبین کسبوکار گواهینامه ایزو را فشار بیشازحد به روند کاری و هزینه مضاعف میدانند. کسبوکارهای کوچکی که تمایل به رشد و بزرگ شدن دارند باید به دنبال اخذ گواهینامههای ایزو باشند. مزایای ایزو برای یک کسبوکار کوچک بسیار بیشتر از هزینههای آن است و آینده شرکت را مستحکم میکند. بهطورکلی ایزو مزایای زیادی از جمله بهبود کیفیت محصول یا خدمت، افزایش اعتماد و رضایت مشتری، افزایش بهرهوری، کاهش صایعات و اثرات زیستمحیطی و افزایش توانایی رقابت در بازارهای بزرگتر دارد که نباید ساده در کنارشان گذشت.
بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!